• تاریخ انتشار : 1402/06/26 - 08:11
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 419
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

خوشایند سازی زایمان و تجربه تولّد

بارداری و زایمان، از فرایندهای طبیعی و اتفاقاتی هیجان‌انگیز و مهم در زندگی هر زن و خانواده وی می‌باشند. زایمان یک مواجهه جسمانی و روانی را به نمایش می‌گذارند که زنان می‌توانند توسط آن احساسات ژرفی از قدرت و موفقیت را تجربه کنند.

تجربه تولد به عنوان یکی از تجارب مهم زندگی حاصل شکل‌گیری عوامل متعددی مانند عوارض مرتبط با بارداری، انتظارات، درد، شکل مراقبت‌ها و حمایت‌ها می باشد که همگی تجربیات تولد زنان را تحت تاثیر قرار می‌دهند. در شکل‌گیری این تجربه منحصر به فرد اعتقادات و انتظارات افراد در مورد زایمان که دارای تفاوت‌های فرهنگی هستند نیز دخیل است.

تجربه تولد یک مفهوم چندوجهی است که از شخصی به شخص دیگر متفاوت است. لیبر و زایمان یک رویارویی فیزیکی و روانی را به نمایش می‌گذارد که زنان می‌توانند توسط آن احساسات ژرفی از قدرت و موفقیت را تجربه کنند یا برعکس احساساتی چون خشم، گناه و جریحه‌دار شدن احساسات را تجربه نمایند. احساس امنیت و کنترل فردی، حمایت و مراقبت ماماها، بی‌دردی در حین لیبر و زایمان و مشارکت زنان در تصمیم‌گیری می‌تواند در تجربیات تولد زنان موثر باشد.

تجربه تولد هر چند در ذات خود غیر قابل پیش‌بینی است، اما می‌بایست یک واقعه مثبت با حداقل پیامدهای ناگوار برای زنان باشد، زنان در طول فرایند زایمان تجارب مهمی به دست می‌آورند که در طول زندگی همواره با آن ها باقی می‌ماند.

 

تجربه تحمّل درد زایمان

هرکدام از مادران تجربه و احساس منحصر به فرد و متفاوتی از درد زایمان خود نسبت به دیگران دارند که علت این قضیه به تفاوت در وضعیت روحی، عاطفی، فرهنگی، اجتماعی و انگیزه‌های هر مادر هنگام زایمان برمی گردد. به دلیل وجود این عوامل مختلف، مادران علاوه بر درک متفاوت نسبت به درد، در راه و روش کنترل و تحمل و تطابق با درد نیز با یکدیگر تفاوت دارند.

مطالعات و بررسی‌های موجود در جهان بیشتر بیانگر درک منفی زنان از تجربه تولد است در صورتی که زنان آگاهی و درک درستی از تجربه تولدشان نداشته باشند، این درک نادرست می‌تواند به مادران دیگر منتقل شده و آن‌ها را نیز تحت تاثیر قرار دهد. داشتن آمادگی روانی و جسمی برای رو به‌ رو شدن با تجربه زایمان و آگاهی از سیر مراحل تولد جنین، نقش بسیار مهمی در کاهش درد زایمان و ترس از تجربه این درد دارد.شرکت در کلاس‌های فراگیری آمادگی‌های زایمان برای مادر و پدر، زمینه لازم را برای مواجهه با زایمان طبیعی و غلبه بر ترس‌های موجود در این رابطه فراهم می کند.

 

ایجاد تجربه مثبت

ایجاد تجربه مثبت از بارداری و زایمان با انجام روش های حمایتی ذیل امکان پذیر می باشد:

  • کمک به مادر در پذیرش بارداری و نقش مادری
  • مراقبت یک به یک
  • کمک به درک فرآیند زایمان توسّط مادران
  • کمک به انتخاب پوزیشن مناسب برای لیبر ، زایمان و تحرّک
  • حمایت برای کنترل درد از طرق مختلف
  • برقراری ارتباط مناسب و موثر با مادر

 

عوامل ایجاد بینش خوب نسبت به تجربه تولد از طرف فرد مراقبت گیرنده :

  • کارکنان مفید و مراقبت خوب، داشتن کیفیت کاری بالا و مراقبت به موقع (حتی هنگام مشغله زیاد)، انجام تسکین درد کافی و متناسب با امکانات در دسترس، ارائه اطلاعات دقیق به زنان در مورد آنچه که در لیبر در انتظارشان است، ارائه راهنمایی مناسب در مورد تنفس و زور زدن در لیبر، داشتن پشتیبانی خوب در لیبر، مراقبت تک به تک و مراقبت فردی و اینکه زنان احساس ‌کنند فرد مراقبت کننده می‌تواند مراقبتی ایمن برایشان فراهم کند.
  • افزایش مشارکت مادر، اعتماد به نفس مادر، استقلال عمل و رضایتمندی در فرآیند زایمان فیزیولوژیک، می تواند خوشایندسازی زایمان را برای مادر و خانواده رقم بزند و تمایل مادر به انجام سزارین را کاهش دهد.

 

نقش حمایتی ماما

 در مطالعات مختلف نقش حمایتی ماما به عنوان یکی از قوی‌ترین عوامل مرتبط در درک و رضایت زنان از تجربه تولد بوده است. حمایت عاطفی در زمان زایمان، مفیدتر از حمایت‌های اطلاعاتی و جسمانی است.

برگزاری کلاس های آمادگی زایمان و فراهم کردن شرایط زایمان فیزیولوژیک با کاهش تمایل به انجام سزارین، ما را در رسیدن به اهداف توسعه هزاره کمک خواهد کرد.

زایمان فیزیولوژیک، یکی از موثرترین، کم هزینه ترین و کارآمدترین شیوه انجام زایمان کم درد با بیشترین میزان رضایتمندی مادر است. زایمان فیزیولوژیک به معنی انجام زایمان ایمن، کم درد، طبیعی و بدون انجام مداخلات غیرضرور پزشکی  با رعایت حریم خصوصی زائو در کنار همراه آموزش دیده، در محیطی امن و آرام  با آزادی عمل است که امکان حرکت، تغییر وضعیت و خوردن و آشامیدن را به مادر می دهد.

 

 

 

 

  • گروه خبری : آموزش مامایی و سلامت باروری,فرهنگ سواد و سلامت
  • کد خبر : 246280
سمیه عطایی
تهیه کننده

سمیه عطایی

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *