• تاریخ انتشار : 1400/05/03 - 13:02
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 1
  • زمان مطالعه : 10 دقیقه

رییس ششمین جشنواره خودمراقبتی: برای مهار ویروس کووید 19 راهی جز خودمراقبتی نداریم؛ راهی ساده، کم هزینه و پر نتیجه

ششمین جشنواره ملی خودمراقبتی و آموزش بیمار روز شنبه دوم مرداد ماه سال ۱۴۰۰ مصادف با ۲۴ جولای روز جهانی خود مراقبتی برگزار شد.

گالری تصاویر
گالری عکس 

به گزارش روابط عمومی دانشکده پرستاری و مامایی، ششمین جشنواره ملی خودمراقبتی و آموزش بیمار روز شنبه دوم مرداد مصادف با ۲۴ جولای ۲۰۲۱ روز جهانی خودمراقبتی با همکاری معاونت فرهنگی دانشگاه و توسط دانشکده پرستاری و مامایی تهران برگزار شد.
دکتر مریم نکولعل مجری برنامه و عضو هیات علمی گروه آموزشی مامایی و بهداشت باروری نامگذاری این روز به عنوان روز جهانی خودمراقبتی از سوی بنیاد بین المللی خودمراقبتی و برگزاری این جشنواره را فرصتی برای افزایش توجه به خودمراقبتی در سراسر جهان دانست.
وی گفت: ما در این جشنواره به آثار علمی رنگ و بوی هنری داده ایم تا مفهوم خودمراقبتی با هنر بیشتر در ذهن ماندگار شود.
این جشنواره با پخش پیام تصویری پروفسور سید جعفر حسین از بنیاد بین المللی خود مراقبتی سازمان بهداشت جهانی رسما آغاز شد. پروفسور حسین خود مراقبتی را توانایی افراد، خانواده ها و جوامع برای ارتقای سلامت خود، پیشگیری از بیماری ها و برآمدن از عهده ناخوشی و ناتوانی با یا بدون حمایت کارکنان سلامت تعریف کرد و ادامه داد: خودمراقبتی به تلاش های افراد و جوامع برای شناسایی خطرات عمده به سلامت اشاره دارد و سپس تنظیم شیوه زندگی به روشی سالم تا بیشتر عوامل خطر  قابل پیشگیری و قابل مراقبت توسط خود فرد باشد و همچنین به افراد دیگر جامعه کمک کند تا به سلامت مطلوب خود با در نظر گرفتن آن عوامل خطر برسند.
وی تصریح کرد: خودمراقبتی پدیده ای است که در آن اتکا به کارکنان سلامت برای رسیدن به سطح مطلوبی از خدمات سلامت کاهش می یابد و مسئولیت سلامت کم و بیش با خود فرد است. وی هدف ازبرگزاری نهمین سمپوزیوم خودمراقبتی که توسط  دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شده است را برجسته کردن اهمیت خودمراقبتی و روشن کردن این مطلب که ما به عنوان افراد و اعضای یک جامعه یا ملت چطور می توانیم در کنار متخصصان و کارکنان سلامت برای کاهش بار بیماری ها و سلامت ضعیف در جامعه و کشور تلاش کنیم، عنوان کرد.
وی با اشاره به همه گیری ویروس کرونا گفت: همه گیری کووید ۱۹ نشان داد که چقدر اطلاع رسانی به افراد و  مسئولیت پذیری افراد برای پیشگیری و جنبه های درمانی مراقبت و سلامت شدن مهم است  و چطور افراد می توانند در پیشگیری و مدیریت و پشتیبانی از اعضای جامعه که مستقیم یا غیر مستقیم تحت تاثیر کووید ۱۹ قرار گرفته اند که می تواند اثرات جسمی یا روانی اجتماعی داشته باشد، موثر باشند.
پروفسور حسین گفت:  نظام سلامت اساسا اتکای زیادی به کارکنان سلامت دارد. صادقانه بگویم در اینجا آمار خوبی نداریم در حال حاضر ۴.۳ میلیارد از ۷.۶ تا ۷.۷ میلیارد جمعیت دنیا دسترسی کافی به خدمات با کیفیت سلامت ندارند و تا سال ۲۰۳۰ این عدد تغییر نخواهد کرد. پیش بینی ها نشان می دهد که در دنیا تعداد کارکنان سلامت برای دستیابی و حفظ پوشش همگانی سلامت تا ۲۰۳۰ کاهش خواهد یافت و این شکاف ممکن است به بزرگی ۱۸ میلیون کارکنان سلامت باشد که موضوع بسیار مهمی است و نشان می دهد تا زمانی که ما به عنوان افراد از سلامت خودمان محافظت نکنیم و به ویژه جنبه های پیشگیرانه سلامت یا معالجه ناخوشی های جزیی نخواهیم توانست به پوشش همگانی سلامت برسیم.
وی تاکید کرد: خودمراقبتی یک جزء ادغام یافته در پوشش همگانی سلامت و تمرکز بر این است که ما به عنوان افراد، به عنوان جامعه، به عنوان ملت باید شیوه زندگی خود و رویکرد مان به زندگی و رویکردمان به سلامت را به شیوه ای تنظیم کنیم که به ما و به افرادی که در کنار ما زندگی می کنند در خانواده مان و در جامعه به نفع برسانیم.
دکتر علیرضا نیکبخت نصرآبادی، رئیس جشنواره ملی خودمراقبتی و آموزش بیمار و رئیس دانشکده پرستاری و مامایی تهران در شروع ششمین جشنواره خودمراقبتی  بر روح شهدای سلامت و به مدافعان سلامت که این روزها و در قلب موج پنجم همه گیری ویروس کووید ۱۹ قرار دارند و با تمام وجود برای حفاظت از جان و سلامت مردم تلاش می کنند، درورد فرستاد.
رییس ششمین جشنواره خود مراقبتی گفت: برای مهار این ویروس راهی جز خودمراقبتی نداریم، راهی که ساده، کم هزینه و پر نتیجه است. دست شستن و استفاده از ماسک و رعایت فاصله اجتماعی هزینه کم و نتیجه زیادی دارد.
وی در پایان از همه اعضای تیم داوری و کمیته اجرایی و حمایت های معاونت فرهنگی- اجتماعی دانشگاه تشکر کرد.
دکتر حسن برکتی، دبیر اجرایی ششمین جشنواره خود مراقبتی نیز از برگزاری جشنواره برای دومین سال متوالی در دانشکده پرستاری و مامایی تهران سخن گفت و خاطر نشان کرد:  همه ساله در ۲۴ جولای روز خودمراقبتی هماهنگ با سایر کشورهای جهان در کشور ایران نیز گرامی داشته می شود و این انتخاب نمادین به این معنا نیست که خودمراقبتی تنها مختص یک روز است، این مفهوم یک رویکرد ۲۴ ساعته است و هر روزه است.
وی ایجاد دبیرخانه دائمی جشنواره خود مراقبتی و آموزش به بیمار در دانشکده پرستاری و مامایی تهران و برگزاری این جشنواره را در راستای مسئولیت پذیری اجتماعی و با هدف نهادینه سازی فرهنگ خودمراقبتی در جامعه و جذب حداکثری مخاطبین از اعضای هیات علمی، دانشجویان و آحاد مردم دانست.
وی در ادامه با اشاره به محورهای نهمین سمپوزیوم و ششمین جشنواره خودمراقبتی چون خودمراقبتی و حاکمیت خوب، خودمراقبتی و شهر سالم، خود مراقبتی و سواد سلامت و خود مراقبتی و واکسیناسیون کووید 19 گفت: خوشبختانه شاهد آثار متنوعی در این حیطه ها و توانستیم با قرار دادن گروه های داوری این آثار را داوری کنیم.
وی برقراری ارتباطات بین بخشی از حوزه های متنوع را یکی از موهبت های جشنواره ملی خودمراقبتی دانست و گفت: یکی از نوآوری هایی که در جشنواره ایجاد شده ایجاد معیارها و شاخص های داوری و حضور حداکثری دانشجویان و آحاد مردم است که به بروز رسانی دانش و تبادل تجربه کمک می کند.
دکتر محمد مومنی دبیر علمی جشنواره نیز خود مراقبتی را ارتقا عزت نفس و تضمین توسعه و پیشرفت جامعه تعریف کرد و کلید توسه جامعه را در دستان مدافعان سلامت دانست و از بخش داوری به عنوان یکی از سخت ترین بخش های جشنواره نام برد.
وی با اشاره به شعار سمپوزیوم خود مراقبتی؛ خودمراقبتی توسط همه برای همه، خود مراقبتی و آموزش بیمار  را پیشگیری اولیه برای تضمین بهداشت و سلامت آحاد ملت تعریف کرد و گفت: اعتقاد دارم که شاه کلید ترویج، تقویت و گسترش امید به زندگی و تثبیت فرهنگ خود مراقبتی و آموزش به بیمار شناخت و معرفت به زبان هنری است و باید خویشاوندی بین هنر و پزشکی را افزایش داد.
وی افزود: باید بدانیم هیج پدیده مکتب و آموزش و حرفه ای مادام که با زبان هنر پیوند نداشته باشد ماندگار و جاوید نخواهد بود.
وی در ادمه گزارشی از آثار دریافتی داد و گفت: ۲۲۰ اثر از مجموع اثار ارسالی برای داوری انتخاب شد و این آثار در ۵ کمیته آثار مکتوب، آثار دیداری و شنیداری، آثار و اقلام تبلیغی، هنرهای تجمسی و کمیته اپلیکیشن و پلت فرم های کاربردی مورد بررسی و داوری قرار گرفت. مجموعه اثار تنوع و تکثر خاصی داشت و ما از ۲۵ داور برای کمیته ها دعوت کردیم.
وی همچنین از حضور دکتر امینی عضو هیات علمی پردیس هنرهای زیبا دانشگاه تهران در کمیته آثار مکتوب، دکتر فناییان عضو هیات علمی پردیس هنرهای زیبا دانشگاه تهران در کمیته آثار دیداری و شنیداری، استاد برقشی مدرس دانشگاه صدا و سیما در کمیته آثار تبلیغی و دکتر معالج عضو هیات علمی دانشگاه صدا و سیما در هنرهای تجسمی و دکتر خوشنویس مدرس دانشگاه و کارگردان و پژوهشگر سینما در حوزه اپلیکیشن و پلت فرم های کاربردی نام برد و گفت: در مجموع از ۱۸ اثر مکتوب، ۵۰ اثر آثار دیداری و شنیداری و  ۹۳ اثر تبلیغی، 35 اثر هنرهای تجمسی و 25 اثر در بخش اپلیکیشن و پلت فرم های کاربردی قرار گرفت و معیارها و ملاک هایی که برای داوری در مجموع ۵ کمیته مورد توجه قرار گرقت ارتباط اثر با موضوع جشنواره بود و این برای ما خیلی اهمیت داشت که آثار با موضوع جشنواره ارتباط داشته باشد. 
وی بررسی فرم، رنگ و ریتم، نوآوری و خلاقیت، ارزش مفهومی، گویایی، اثربخشی و کسب توجه مخاطب ، انتخاب درست موسیقی متن، انتخاب درست طراحی و نورپردازی صحنه و بازیگری، اندازه و فرمت و جنس و بافت کار، اثربخشی و بیان کوتاه و موثر بودن، عدم تبلیغ و کپی برداری و جذب حداکثری مخاطب را از آیتم های مورد توجه داوری برشمرد.
دکتر معالج، عضو هیات علمی دانشگاه صدا و سیما در هنرهای تجسمی نیز خود مراقبتی را عامل مهم و تعیین کننده در کاهش بیماری دانست و کار در این جشنواره را مفید و جالب توصیف کرد.
وی در ادامه توضیحی جامع در خصوص نحوه ارزش گذاری و داوری اثار ارائه داد و گفت: امیدوارم کمترین خطا در این قضاوت داوری بوده باشد.
در بخش اعلام برگزیدگان جشنواره نیز برندگان هر کدام از کمیته ها به تفکیک اعلام شده و کلیپ برگزیدگان پخش شد.
کمیته آثار مکتوب:
* در بخش داستان : داستان کرم کوچولو نوشته خانم دکتر سپیده امیدواری

* در بخش خاطره نویسی : اثر مشترک خاطره خانم فاطمه معافیان از دانشگاه شیراز و همکاران
تقدیر از:
* مجموعه داستان داستان های من و سلامت : اثر مشترک خانم خدیجه  زارعی و تیم دانشجویی (پریسا مقدم، رقیه سالک، علی بارانی، شایان نیک بین، زهراسادات سیدحسینی)
* فرایند بستری در بیمارستان اثر مشترک خانم شهربانو طالبی و سمیه طالبی
* طعم آگاهی اثر خانم وجیهه برادران مهرآبادی
کمیته آثار دیداری و شنیداری:
* فیلم بلند:  مشترکا "مستند تزریق واکسن کوید ۱۹ " اثر آقای دکتر اقبالی و همکاران بیمارستان ضیائیان تهران و " یکسالگی کرونا" اثر آقای صدفی و همکاران بیمارستان ضیائیان تهران
* فیلم مستند : روحانا 2 اثر آقای دکتر سهیل رحیمی به نویسنده و کارگردان : امیر اسکندری
* فیلم کوتاه _  بیماری ibsc، اثر فاطمه حسین کاظمی
* پادکست داستانی :  « سالی و دندونی که گم شد » اثری مشترک از خانم خدیجه زارعی هیات علمی گروه کودکان و مراقبت ویژه نوزادان به همراه سارا سیفی و زهرا ترکی
کمیته آثار هنرهای تجسمی:
* نقاشی: اثر خانم نرگس صفایی
* عکس : اثر مشترک از خانم هاله جعفری و خانم سیده نرجس رضوی
* خوشنویسی:  اثر خانم زهرا نیکو سرشت
* نقاشی :  اثر خانم مهگل آذرگشب
کمیته آثار تولید اقلام تبلیغی:
* کتابچه آموزشی " سوالات متداول در زمینه واکسیناسیون در بیماری کرونا" اثر خانم لیلا بخشش
*  کتابچه آموزشی " وضعیت دهی و حرکت دادن به بیماران با فلج یک طرفه ی بدن "اثر خانم راحله عرب اسدی  با همکاری خانم نسرین ملایی و خانم شهربانو طالبی
* کتابچه آموزشی " فعالیت بدنی در همه گیری کووید 19" اثر مشترک از خانم زهرا حیدری و خانم دکتر پوران خلفیان و آقای مهندس راشد جزایری
* کتابچه آموزشی " اقدامات بهبودی دهنده ی مراقبتی و  رعایت پروتکل های بهداشتی در کووید19" اثر خانم نسیم قادری
کمیته آثار دیجیتالی:
* سایت آموزش رفتارهای پیشگیری کننده از کرونا به آموزگاران اثر مشترک خانم  مهسا امید و همکاران: خانم دکتر فرخنده امین شکروی و خانم دکتر فاطمه زارعی
* اپلیکیشن ممد-اثر مشترک خانم دکتر بهرام نژاد و همکاران: آقای دکتر محمود شیری و خانم مریم موسوی
* آموزش بیماران در بیمارستان فیض اصفهان:اثر مشترک خانم الهه کریمی بابااحمدی با همکاری  خانم مرضیه هراتیان و  خانم زهرا وفازاده
* اپلیکیشن دیاپاس اثرمشترک آقای امین حسینی و همکاران: خانم دکتر فاطمه بهرام نژاد و آقای دکتر محمود شیری کهنویی، آقای دانیال مظلوم
کتاب برگزیده ویژه دبیرخانه جشنواره خود مراقبتی تحت عنوان" بررسی های اجتماعی، دینی، فرهنگی و سیاسی کرونا و جهان در حال گذار" توسط جناب آقای دکتر محمد مسجد جامعی به کوشش مصطفی رستگار
توضیح این که ۲۲۰  به تفکیک 24 آثر دیجیتالی، 50 اثر دیداری شنیداری، 18 اثر مکتوب، 93 اثر اقلام تبلیغی و 35 اثر هنرهای تجسمی تحویل دبیرخانه ششمین جشنواره خود مراقبتی شده بود.

  • گروه خبری : معاونت دانشجویی فرهنگی
  • کد خبر : 254236
کلمات کلیدی
سمیه عطایی
تهیه کننده

سمیه عطایی