پوسیدگی مغز یا Brain rot
پوسیدگی مغز یکی از خطرات زندگی مجازی و نحوه استفاده ما از اوقات فراغت را نشان می دهد.
پوسیدگی مغز یا Brain rot یک اصطلاح عامیانه است که برای توصیف محتوای اینترنتی با کیفیت یا ارزش پایین یا اثرات منفی ناشی از آن استفاده میشود. همچنین بهعنوان یک توصیفگر روانشناختی، به گذراندن زمان زیاد در فضای مجازی و دیدن محتواهای بیاهمیت و فاقد ارزش با کاهش احتمالی توانایی شناختی و توجه اشاره دارد. پوسیدگی مغز نتیجه مصرف بیش از حد مطالب (ویژه محتوای آنلاین) تعریف میشود که نوعی جستجوی بیحاصل و بدون چالش مغزی در نظر گرفته میشود.
این اصطلاح اولین بار در کتاب والدن اثر هنری دیوید ثورو در سال ۱۸۵۴ مورد استفاده قرار گرفته است. کاسپر گراتول، رئیس دپارتمان زبان آکسفورد در این باره گفته است: پوسیدگی مغز یکی از خطرات زندگی مجازی و نحوه استفاده ما از اوقات فراغت را نشان می دهد.
علل پوسیدگی مغز:
+ تماشای پی در پی و استریمینگ
یکی از شایع ترین علل پوسیدگی مغز، تماشای پی در پی فیلم ها و سریال ها یا تماشای ویدیوهای یوتیوب است. مصرف بیش از حد محتوای تصویری، به ویژه زمانی که به صورت پشت سرهم و تکراری باشد، می تواند منجر به پوسیدگی شود، زیرا بر اثر این فعالیت مغز افراد تحریک می شود اما این تحریک بی هدف بوده و منجر به خستگی می شود.
+ اسکرول بی نهایت در شبکه های اجتماعی
محتوای پلتفرم های شبکه های اجتماعی (شامل تصاویر، ویدئوهای کوتاه) مانند اینستاگرام، تیک تاک، توییتر و فیس بوک باعث می شود کاربران به طور مداوم اطلاعات دریافت کنند، بدون اینکه نیازی به تعامل عمیق با آن داشته باشند. پس از ساعت ها اسکرول کردن در شبکه های اجتماعی اغلب افراد احساس سردرگمی دارند، زیرا ذهنشان نمی تواند این حجم زیاد از اطلاعات سطحی را پردازش کند.
+ محتوای کم ارزش و تکراری
بسیاری از انواع محتوای آنلاین نیاز به تلاش ذهنی کمی برای مصرف دارند. در حالی که این محتواها سرگرم کننده هستند، به طور عمدی برای راحتی طراحی شده اند. با این حال، زمانی که افراد وقت زیادی را صرف این محتوای کم ارزش میکنند و بارها و بارها با اینگونه محتواها رو به رو می شوند عدم تازگی و تحریک فکری می تواند منجر به خستگی و پوسیدگی مغز شود، زیرا مغز درگیر نشده و هیچ چالشی در آن ایجاد نمی شود.
+ دریافت اطلاعات بیش از حد
اینترنت یک جریان بی پایان از اطلاعات است. از مقالات خبری و پست های وبلاگ گرفته تا ویدیو ها، پادکست ها و به روزرسانی های شبکه های اجتماعی، پردازش همه این اطلاعات میتواند بسیار طاقت فرسا باشد. ورود مداوم داده ها میتواند منجر به اضافه بار شناختی شود و مغز تلاش می کند با حجم زیاد اطلاعات دریافتی همگام شود. این اضافه بار اطلاعاتی می تواند منجر به خستگی ذهنی و عدم تمرکز گردد.
+ ترندهای (مد) اعتیادآور آنلاین
در فرهنگ اینترنتی، ترندها می توانند به سرعت وایرال شوند و کاربران را وارد چرخه ای از مصرف محتوای مشابه کنند. این ترند ها می توانند توجه فرد را برای روزها یا هفته ها به خود جلب کنند. هرچه فرد بیشتر در این ترندها شرکت کند، احتمال تجربه خستگی ذهنی و احساس زوال مغزی بیشتر می شود.
تاثیرات پوسیدگی مغز:
+ کاهش تمرکز
مصرف بیش از حد محتوای سریع و کوتاه می تواند توانایی مغز در تمرکز بر کارهای پیچیده تر یا طولانی تر را مختل کند. با گذشت زمان، افراد ممکن است در تمرکز بر کارهای مرتبط با شغل، تحصیل یا حتی درگیر شدن در مکالمات عمیق تر مشکل پیدا کنند.
+ خستگی ذهنی
هرچه افراد وقت بیشتری را صرف مصرف بی هدف یا بی پایان محتوای آنلاین کنند، بیشتر دچار خستگی ذهنی می شوند. این مصرف منفعلانه محتوا فرصتی برای بازیابی و پردازش اطلاعات به طور معنادار به مغز نمیدهد و در نهایت منجر به احساس خستگی ذهنی می شود.
+ بی حسی عاطفی
استفاده بیش از حد اینترنت، به ویژه در شبکه های اجتماعی، می تواند به بی حسی عاطفی منجر شود. قرار گرفتن مداوم در معرض محتوای سطحی می تواند افراد را از احساسات خود جدا کند، که منجر به احساس بی تفاوتی یا بی ارتباطی با واقعیت می شود.
+ انزوای اجتماعی
با فرو رفتن در دنیای آنلاین، ممکن است افراد روابط آفلاین و فعالیت های دنیای واقعی و ارتباط حضوری با دوستان یا خانواده را نادیده بگیرند.
+ کاهش بهره وری
پوسیدگی مغز می تواند تاثیر زیادی بر بهره وری داشته باشد. زمانی که تمرکز فرد توسط حواس پرتی ها و محتوای سطحی آنلاین مختل شود، تمرکز بر کارهای مفیدتر و تولیدی بسیار دشوار می شود. این امر می تواند بر جنبه های زندگی شخصی و حرفه ای فرد تاثیر بگذارد و منجر به عملکرد ضعیف و تعویق کارها شود.
پیشگیری از پوسیدگی مغز:
+ محدود کردن استفاده از شبکه های اجتماعی
یکی از موثرترین راه ها برای جلوگیری از پوسیدگی مغزی، کاهش زمان سپری شده در شبکه های اجتماعی است. تعیین مرز مانند محدود کردن زمان استفاده از برنامه ها، غیرفعال کردن اعلان ها یا استفاده از ابزارهایی که زمان صرف شده روی صفحه را ردیابی میکنند می تواند به کاهش احساس خستگی و پوسیدگی مغزی کمک کند.
+ مشارکت آگاهانه در استفاده از رسانه ها
با رسانه هایی که رشد فکری یا تحریک خلاقیت را تقویت می کنند، درگیر شوید. این کار می تواند شامل خواندن کتاب ها، گوش دادن به پادکست های مفهومی یا تماشای مستند هایی باشد که تفکر عمیق را تقویت کنند.
+ وقفه در استفاده از وسایل دیجیتال و فضای آنلاین
داشتن برنامه استراحت منظم در استفاده از صفحه های نمایش و اینترنت می تواند به مغز فرصت بازیابی بدهد. فاصله گرفتن از وسایل دیجیتال و فضای آنلاین برای چند ساعت در روز یا یک آخر هفته کامل باعث می شود تا دوباره با دنیای واقعی ارتباط برقرار شده و تمرکز بازیابی شود.
+ تمرین ذهن آگاهی و مدیتیشن
تمرینات ذهن آگاهی و مدیتیشن می توانند به پاکسازی ذهن از آشفتگی و بهبود تمرکز کمک کنند.
+ داشتن سرگرمی های آفلاین
پرداختن به فعالیت های آفلاین مانند ورزش، هنر، آشپزی یا وقت گذرانی در طبیعت می تواند به شکستن چرخه پوسیدگی مغزی کمک کند.
ارسال نظر