پاسخ به برخی از شبهات تغذیه ای در رابطه با مصرف نمک
دانستنی هایی درباره اهمیت نمک
متخصصین تغذیه همیشه توصیه میکنند که نمک تصفیه شده یددار استفاده کنید.
همیشه گفته میشود که تا جای ممکن کمتر از نمک استفاده کنید اما آیا میدانید یک فرد بزرگسال در طول روز به چه مقدار نمک احتیاج دارد؟
یک فرد بزرگسال در طول روز به ۵ گرم نمک احتیاج دارد که این معادل یک قاشق چای خوریست.
نمک حاوی سدیم کلراید است و ۴۰ درصد آن سدیم است چیزی که در نهایت توصیه میشود این است که در طول روز ۲۳۰۰ میلیگرم سدیم مصرف کنیم.
خیلی از مواد غذایی مصرفی ما در طول روز حاوی سدیم است مثل:
انواع لبنیات، پنیرها
مواد غذایی فرآوری شده
انواع گوشتها
شیرینیها
انواع بیسکویت
مغزیجات
آب میوه
آب معدنی
نوشیدنیهای انرژیزا
انواع سسها
مواد غذایی آماده
پس در محاسبه میزان سدیم مصرفی به تمامی این موارد باید دقت کنیم و میزان سدیم مصرفی را تنها نمک خالص در نظر نگیریم.
در مجموع کلیه مصرف نمک یک فرد بالغ در طول روز شامل سدیم خالص و سدیم پنهان در مواد غذایی باید ۵ گرم باشد.
متخصصین تغذیه همیشه توصیه میکنند که نمک تصفیه شده یددار استفاده کنید.
اما چرا باید از نمک های یددار استفاده نماییم؟
ید یک ریز مغذی بسیار مفید است که هر انسان بالغی در روز به حدود ۱۵۰ میکروگرم از آن نیاز دارد و زنان باردار به حدود ۲۲۰ میکروگرم ید نیاز دارند، پس خوردن ید بسیار با اهمیت است. ید در عملکرد هورمونهای تیروئید نقش دارد و از بیماری گواتر جلوگیری میکند.
چه منابع غذایی حاوی ید هستند؟
منبع اصلی ید جلبک، ماهی و میگو است که متأسفانه از سبد خیلی از خانوادههای ایرانی حذف شده است، از طرفی زمینهای کشاورزی ایران زیاد غنی نیستند که بخواهیم برای تامین ید روی محصولات کشاورزی تکیه کنیم.
پس چگونه ید مورد نیاز بدن را تأمین کنیم؟
در نتیجه ما باید این کمبود ید را از طریقی جبران نماییم، به همین خاطر ما میتوانیم این کمبود را از طریق نمک تصفیه شده یددار تامین کنیم چراکه نمک را همه افراد استفاده میکنند و محصول ارزانی هست و به راحتی با یددار کردن نمک اختلالات کمبود ید در جامعه از بین خواهد رفت.
حال سؤال این است که آیا نمک دریا بهتر است یا نمک تصفیه شده یددار؟
همانطور که میدانید مدت هاست که استفاده از انواع نمک های تصفیه نشدهای مثل نمک دریا تبلیغ میشود، در اینجا لازم است متذکر شویم که درست است که این نوع نمک ها سودمند هستند، ولی در ایران به خاطر آلودگیهای زیست محیطی ممکن است بیشتر آسیب زا باشند تا سودمند.
بر طبق تحقیقات انجام گرفته، این نمکها نه تنها دارای میکروپلاستیکها هستند بلکه آلوده به فلزات سنگینی مثل سرب و جیوه نیز هستند و حتی آرسنیک هم در آنها دیده شده، پس در نتیجه خوردن این نمکها برای بدن مضر است.
اما نمکهای تصفیه شده طی مراحل تصفیه کردن تمام این آلودگیها را از نمک گرفته پس در نتیجه یک نمک سالم داریم.
نکته حائز اهمیت بعدی این است که متاسفانه یک شایعه وجود دارد مبنی بر اینکه گفته میشود ید موجود در نمک یددار خیلی بالاتر از حد استاندارد است در نتیجه برای ما مضر هستند، اما این شایعه نیز صحت ندارد و در واقع نمکهایی که شما از کارخانههای مجوزدار و دارای سیب سلامت میخرید، مطابق با استانداردی هست که برای بدن لازم است.
نکته آخر اینکه سعی کنیم از نمک دریایی تصفیه نشده استفاده نکنیم چون حاوی آلودگی و فلزات سنگین هست که به شدت برای سلامتی ما خطرناک است، اما اگر نمک دریا به صورت کارخانه ای و تصفیه شده باشد مشکلی برای مصرف ندارد ولی باید جدول غذایی نمک را از نظر غنی شدن با ید بررسی نماییم.
ارسال به دوستان