متن مورد نظر خود را جستجو کنید
  • تاریخ انتشار : 1400/05/06 - 10:36
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 64
  • زمان مطالعه : 8 دقیقه

وبینار نشست حرفه ای انتظارات جامعه پرستاری از دولت سیزدهم: بررسی ظرفیتهای فعلی و چشم اندازهای آینده

وبینار نشست حرفه ای انتظارات جامعه پرستاری از دولت سیزدهم، بررسی ظرفیتهای فعلی و چشم اندازهای آینده روز دوشنبه چهارم مرداد ماه 1400 به میزبانی دانشکده پرستاری و مامایی و با همکاری بسیج دانشجویی و شورای صنفی دانشکده به صورت حضوری و مجازی برگزار شد.

گالری تصاویر
گالری عکس 

به گزارش روابط عمومی دانشکده پرستاری و مامایی،  وبینار نشست حرفه ای: انتظارات جامعه پرستاری از دولت سیزدهم بررسی ظرفیتهای فعلی و چشم اندازهای آینده با حضور دکتر مریم حضرتی معاون پرستاری وزارت بهداشت، دکتر سادات سید باقر مداح، رییس بنیاد علمی و فرهنگی استاد مداح، دکتر مسعود فلاحی رییس انجمن علمی پرستاری ایران، دکتر حمید پیروی دبیر انجمن پرستاران قلب ایران، دکتر شهرزاد غیاثوندیان رییس انجمن علمی پدیدارشناسی علوم سلامت، دکتر قناعتی استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی تهران، وجمعی از اساتید و صاحبنظران رشته پرستاری و دانشجویان این رشته برگزار شد.

دکتر علیرضا نیکبخت نصرآبادی، رئیس دانشکده پرستاری و مامایی ضمن قدردانی از بسیج دانشجویی و شورای صنفی دانشکده برای هماهنگی برگزاری این نشست، بر اهمیت این برنامه و ضرورت تداوم و پایش مداوم اجماع نخبگانی پرستاران درارایه راهکار و کمک به سیاستگزاران و کارگزاران نظام سلامت، و از طرف دیگر  اطلاع رسانی به مردم، جامعه پرستاری وهمه  ذی نفعان تاکید کرد و گفت: آن چه مهم است این است که ما بتوانیم دورنمایی از برنامه های رو به رشد جامعه پرستاری در آینده را به درستی به تصویر بکشیم و ضمن احترام به تلاش های گذشتگان با نقد سازنده برنامه های گذشته، همواره  نگاه رو به رشد و آینده نگارانه داشته باشیم.
وی ابراز امیدواری کرد که در یک دولت عمل گرا جامعه پرستاری در آینده از وضعیت بهتری  برخوردار باشد.

دکتر سادات سیدباقر مداح، مادر پرستاری نوین ایران نیز با تبریک فرارسیدن عید غدیر خم و آرزوی سلامتی برای پرستارانی که با ایثار در بیمارستان ها مشغول خدمت هستند؛ کسب مدال طلای المپیک توسط یکی از دانش آموختگان رشته پرستاری در رشته تیراندازی در المپیک 2021 ژاپن را تبریک گفت.
وی با قدردانی از توجهات مقام معظم رهبری به پرستاران و افتخارات پرستاران در مواجهه با بیماران گفت: اینها پاداش خدمات ما پرستاران است که خداوند متعال برای ما مقدر کرده است.
وی خطاب به مسئولین گفت: پرستاران بسیار حرفه ای و کارآمد هستند. نقش پرستاران مهم ترین چیز در جامعه است اما هنوز هم نقش ما تنها در درمان محدود شده است و در ارائه خدمات پیشگیرانه در نظام سلامت در سطح اول و آموزش سبک زندگی سالم دیده نشده است.  متاسفانه جایگاه نقش های تخصصی پرستاران مشخص نیست.
وی افزود: در دنیا تعداد پرستاران با توجه به جمعیت تعیین می شود تا سبک زندگی سالم را آموزش دهد تا مردم دچار بیماری نشوند. امروز متاسفانه پرستار را نسبت به پزشک و تخت می سنجند واین رویکرد بیمار محور و غلط است. رویکرد ما باید سلامت محور و انسان محور باشد تا جامعه را به سوی سلامت ببریم.
دکتر مسعود فلاحی خشکناب، رییس انجمن علمی پرستاری ایران با گرامیداشت 110 شهید نظام سلامت گفت: پرستاری خانواده بزرگی به وسعت 50 درصد نیروی شاغل در بخش درمان است.
وی در ادامه به توضیح تاریخچه پرستاری در ایران پرداخت و از وجود 14 رشته مقطع در پرستاری به تفکیک 1 رشته در مقطع کارشناسی، 12 رشته در کارشناسی ارشد و 1 رشته در دکتری تخصصی نام برد.
وی نیاز به توسعه رشته ها با توجه به نیازهای جامعه، نیاز به وجود دبیرخانه پرستاری مستقل و نیاز به حضور اساتید و متخصصین پرستاری در شورای معین و شورای عالی پرستاری را از مطالبات و نیازهای اصلی پرستاری دانست.
دکتر فلاحی در ادامه از امنیت شغلی، ارتقای وضعیت پرستاران شاغل و کمبود نیروی پرستاری سخن گفت: 24 هزار پرستار استخدام شده است اما چون بخش عظیمی از این تعداد شاغلین شرکتی  و قراردادی پرستاری بودند، همچنان کمبود نیروی پرستاری وجود دارد.

وی همچنین  ایجاد حوزه های متناظر معاونت پرستاری در دانشگاه ها را از الزامات دانست.

دکتر شهرزاد غیاثوندیان،رییس انجمن علمی پدیدارشناسی علوم سلامت نیز به بررسی ظرفیت های حرفه پرستاری به ویژه در آموزش پرداخت و خاطر نشان کرد: بی توجهی به پرستاری، بی توجهی به سلامت جامعه است.وی گفت: محدود کردن توانمندی یک پرستار جفا در حق مردم است.
دکتر غیاثوندیان عدم استفاده از ظرفیت های پرستاری در عرصه های اداره کشور، توجه مقطعی، گذرا و شعاری به نقش و اهمیت خدمات پرستاری، توسعه کمی دانشکده های پرستاری و کم توجهی به کیفیت آموزش و تربیت پرستار متاثر از عوامل فشارهای بیرونی، عدم استفاده از پتانسیل نیروهای پرستاری در کلیه سطوح پیشگیری و اظهار نظر بیرون از حرفه در مسائل تخصصی پرستاری را از مهم ترین مشکلات پرستاری در کشور دانست.
وی تصریح کرد: رویکرد متاسفانه رویکردبیماری نگر به جای سلامت نگراست؛ باید این تغییر رویکرد اتفاق بیفتد. رویکرد وزارت بهداشت باید سلامت نگر شود تا بهداشت جای خود را پیدا کند.

دکتر حمید پیروی دبیر انجمن پرستاران قلب در ابتدای صحبتش پرستاری را ستون فقرات نظام سلامت توصیف کرد و با اشاره به تبدیل دفتر پرستاری در حوزه معاونت درمان به معاون پرستاری وزارت بهداشت بعد از 8 سال گفت: این معاونت به لحاظ ساختار، بودجه و  نیروی انسانی در قد و قامت یک معاونت ظاهر نشده است؛ این معاونت همچنان از نظر مالی و بودجه ای ردیف خاصی ندارد و زیر مجموعه معاونت درمان حساب می شود و هنوز زیرمجموعه متناظر در دانشگاه های علوم پزشکی هم برایش وجود ندارد.
آمایش پرستاران در مناطق مختلف، عدالت در پرداخت، بودجه مستقل، ایجاد تشکیلات متناسب با شان معاونت، ایجاد معاونت پرستاری در دانشگاه، عدم تفاوت پرداخت در بیمارستان های دولتی و خصوصی، بهبود شاخص های نیروی انسانی حوزه خدمات از جمله مطالباتی بود که از طرف وی مطرح شد.

دکتر حسین قناعتی استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی تهران تحولات نظام سلامت بعد از انقلاب را سه کار عمده تشکیل نظام و پزشک خانواده و طرح تحول نظام سلامت عنوان کرد و گفت: در هر سه کار که انجام شد و آسیب شناسی خود را دارد، پرستاری نقش ارزشمند و استخوان بندی خود را داشته است.
وی همچنین در پاسخ به مطالبات مطرح شده با گسترش نهادهای دولتی مخالفت کرد و گفت: وزارت بهداشت کارش تولیت است نه تصدی گری؛ نظام پرستاری در زمینه تصدی گری می تواند این کار را انجام دهد و بار نظام سلامت را کاهش دهد. کارها باید به عهده سازمان های غیردولتی گذاشته شود تا دولت به کار اصلی اش که تولیت است بپردازد.
وی با تاکید بر اهمیت نقش پرستاران در آموزش بهداشتی گفت: اگر مهارت های پرستاری به اندازه کافی باشد می تواند در مراکز بهداشتی تاثیر گذار بوده و از مراجعه بی دلیل بیماران به پزشکان جلوگیری کرده و سرعت درمان را بالاتر و هزینه را کمتر کند. 
وی تصریح کرد: کار کاملا اشتباهی که در کرونا انجام شد این بود که در کارهای درمانی کرونا تمرکز کردیم و اما اقدامات اصلی چون بهداشت و پیشگیری  را انجام ندادیم. دکتر قناعتی همچنین تاکید کرد: ما هدفمان در نظام سلامت نجات انسان است و آموزش جامعه محور و انسان محور باید قوی تر شود.

دالوندی، رئیس سابق سازمان نظام پرستاری نیز پیشنهاد تغییر عنوان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به وزارت سلامت و آموزش رشته های پزشکی و طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع به سلامت خانواده و نظام ارجاع را مطرح کرد و گفت پرستاران از نظام سلامت حرمت و جایگاه می خواهند. ما بیش از ۲۰ هزار پرستار کارشناسی ارشد تربیت کردیم که مشخص نیست در کجا فعال هستند، سر جای خودشان نیستند.
وی همچنین با اشاره به تعداد بالای پرستاران زن از مشکل تعادل کار و زندگی سخن گفت و آن را نیازمند بررسی دانست.

دکتر زارعیان از دانشگاه علوم پزشکی ارتش و رییس هیات مدیره نظام پرستاری تهران بزرگ بر ضمانت اجرایی صحبت های طرح شده تاکید کرد و گفت: بحث هایی که صورت می گیرد محدود به بخش دولتی است در حالی که عمده پرستاران در بخش های خصوصی، نیروهای مسلح، تامین اجتماعی و مراقبت در منزل خدمت می کنند، در برنامه هایی که تا به حال اتفاق افتاده است ما کمتر به این عزیزان توجه کرده ایم. بخش خصوصی مغفول واقع شده است چه در نظام های پرداختی که اخیرا اتفاق افتاده و چه در قوانینی که در مورد پرستاران بخش دولتی اعمال می شود. این مساوات باید حتما مدنظر دولت آینده باشد.
وی بحث شهادت و ایثارگری پرستاران در دوران کرونا را از موارد دیگر نیازمند به پیگیری در دولت جدید دانست.
در این نشست همچنین دکتراحمد نجاتیان، گفت: ما باید برای دوران پسا کرونا و پرستاری پسا کرونا فکر کنیم و برنامه داشته باشیم. متاسفانه ما دچار یک واگرایی در حرفه پرستاری شده ایم اگر به تاریخچه پرستاری برگردیم می بینیم که ما یک رشته پرستاری داشتیم و کم کم از درون این رشته رشته های دیگری متولد شد و ما به جای این که یک بدنه محکم به عنوان پرستاری داشته باشیم و رشته هایی چون بیهوشی و اتاق عمل و … به عنوان تخصص های پرستاری مطرح شوند هر کدام دارند به یک رشته مجزا تبدیل می شوند. ما رشته های تک پیشه ای را ایجاد می کنیم که ما را دچار مشکل می کند. در کرونا دیدیم که همکاران بهداشت ما نیازمند مهارت های  پرستاری بودند. باید یک بازنگری در آموزش پرستاری ایجاد شود و یک رشته مادر به نام پرستاری داشته باشیم.
وی افزود: ما در نظام سلامت با پدیده قبیله گرایی مواجه هستیم. بخشی نگری یا قبیله گرایی باعث شده است که ما در سطح وزارت بهداشت بین دو معاونت درمان و بهداشت و بین درمان و پرستاری ارتباط سیستماتیک و تعیین شده ای نداشته باشیم. سازمان نظام پرستاری هم با نظام پزشکی ارتباط مستمر ندارند و این واگرایی نظام سلامت را تهدید می کند.
دکتر اسماعیل محمد نژاد،عضو هیات علمی گروه آموزشی پرستاری داخلی جراحی و مسئول کنترل عفونت بیمارستان امام خمینی (ره) بحث عدالت در پرداخت را مطرح کرد و گفت: در دوران کرونا همه کادر درمان در کنار هم و پابه پای هم به صورت تیمی کار کردند لذا باید در پرداخت ها و موارد دیگری مثل اختصاص پست های مدیریتی و تنوع استخدامی پرستاران تجدید نظر صورت گیرد.

  • گروه خبری : حوزه ریاست
  • کد خبر : 254205
کلمات کلیدی
سمیه عطایی
تهیه کننده:

سمیه عطایی

تنظیمات پس زمینه