ژورنال کلاب موانع فرزندآوری درمیان زنان ایرانی مطالعه کیفی

ژورنال کلاب موانع فرزندآوری درمیان زنان ایرانی مطالعه کیفی چهارشنبه 21 تیرماه 1402برگزار می شود.

ژورنال کلاب موانع فرزندآوری درمیان زنان ایرانی مطالعه کیفی

به همت گروه مامایی و سلامت باروری دانشگاه علوم پزشکی تهران ژورنال کلاب موانع فرزندآوری درمیان زنان ایرانی مطالعه کیفی برگزار می شود:

دبیرعلمی:
دکتر سید طاهره میرمولایی
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران

سخنران:
اعظم امزاجردی
دانشجوی دکترای تخصصی سلامت باروری دانشگاه علوم پزشکی تهران

• تاریخ انتشار : 1402/09/18 - 10:00

سرطان سینه شایعترین سرطان در زنان

سرطان سینه یکی از نگرانی های حوزه سلامت زنان و در اکثر کشورهای دنیا سرطان سینه شایعترین سرطان در زنان است.

شعار هفته ملی سلامت بانوان ایران در سال 1402 " بانوی سالم، خانواده سالم، جامعه سالم"، بیانگر اهمیت سلامت زنان به ویژه مادران است. زنان حدود نیمی از جمعیت جهان را تشکیل می دهند و نه تنها مسئول سلامت خود می باشند بلکه بیشترین مراقبتها را در راستای سلامت خانواده انجام می دهند. به این ترتیب وضعیت سلامت زنان تاثیر بسزایی بر سلامت فرزندان، خانواده و جامعه پیرامون آنها دارد و چنانچه این موضوع نادیده گرفته شود، سلامتی خانواده و جامعه نیز دچار آسیب خواهد شد.

سرطان سینه یکی از نگرانی های حوزه سلامت زنان می باشد. در این بیماری سلول های بدخیم در بافت سینه ایجاد می شوند. در اکثر کشورهای دنیا سرطان سینه شایعترین سرطان در زنان است. درایران نیز این بیماری در صدر سرطان های زنان قرار دارد.

عوامل خطر سرطان سینه:

ترکیبــی از عوامــل بــرای ایجــاد ســرطان لازم اســت از جملــه عوامــل ژنتیکــی، محیطــی و شــیوه ی زندگــی. بعضــی از ایــن عوامــل خــارج از اراده افــراد بوده ولی برخی دیگــر اصــلاح پذیر می باشند؛ لذا افــراد می تواننــد قدم هایــی را بــرای کاهش خطــر آن بردارنــد. خوشــبختانه بیشــتر عوامــل خطــری کــه ســبب ســرطان سینه می شــوند قابــل اصــلاح می باشــند.

عوامل خطر قابل اصلاح سرطان سینه:

نمایه توده بدنی(BMI) بالای 30

مصرف الکل

سن بالای مادر در زمان اولین زایمان

مواجهه با اشعه برای درمان سرطان در گذشته

مصرف قرص های ضد بارداری خورا کی به مدت طولانی

هورمون درمانی جایگزین(HRT) پس از یائسگی

مصرف بالای چربی های اشباع شده

مهمترین توصیه های پیشگیرانه از سرطان سینه عبارتند از:

داشتن وزن متعادل

پرهیز یا کاهش مصـرف غذاهـای پرچـرب و سـرخ کـرده، نمـک زده و آمـاده حـاوی مـواد نگهدارنـده، ترشـی و کنسـروها

مصرف میــوه، ســبزیجات، غــلات و گوشــت ماهــی به مقدار بیشــتر، این مواد بــا افزایــش ســطح آنتــی اکســیدان ها ســبب کاهــش بــروز ســرطان می شــوند.

فعالیت ورزشی روزانه حداقل 30 دقیقه

پرهیز از مصرف الکل و سیگار

شیردهی از سینه در صورت دارا بودن فرزند شیرخوار

آگاهی از خطرات و مزایای مصرف قرص های ضد بارداری خورا کی

آگاهی از خطرات و مزایای حاصل از مصرف هورمون های جایگزین یائسگی

خودآزمایی سینه هر ماه بلافاصله بعد از اتمام قاعدگی

آگاهی از غربالگـری خـاص، انجـام تسـت های ژنتیـک یـا درمان پیشـگیرانه در صورت داشتن سـابقه خانوادگـی سـرطان سینه، تخمـدان و نیـز پانکـراس و پروسـتات

آشنایی با علایم سـرطان پسـتان و مراجعه زودهنگام بـه مراکـز بهداشـتی درمانـی در صورت مشاهده تـوده ای مشـکوک یـا تغییـرات پوسـتی در سینه های خـود

علایم سرطان سینه

مهمترین علایم ضایعات خوش خیم و بدخیم سینه عبارتند از:

توده پستانی یا زیر بغلی

تغییر در شکل (عدم قرینگی)  یا قوام (سفتی) پستان

تغییرات پوستی پستان شامل هر یک از موارد زیر:
پوست پرتقالی
اریتم یا قرمزی پوست
زخم پوست
پوسته پوسته شدن و ا گزمای پوست

تغییرات نوک پستان (فرورفتگی یا خراشیدگی)

ترشح نوک پستان که دارای هر یک از خصوصیات زیر باشد:
ترشح از یک پستان
ترشح از یک مجرای پستانی
ترشح خود به خودی و ادامه دار

وجود ترشح در هنگام معاینه

شیوه های تشخیص زودهنگام و غربالگری سرطان سینه
بـرای تشـخیص زودهنـگام سـرطان سینه، انـواع روش هـا بـه کار میرونـد از جملـه آزمایـش معاینـه سینه توسـط خـود فـرد، معاینـه سینه توسـط مامـا یـا پزشـک بطور دوره ای، سـونوگرافی سینه، ماموگرافـی و MRI

نقش ماماها در کاهش سرطان سینه

ماماها در ایران نقش کلیدی در راهنمایی مادران، زنان و دختران داشته و با ارایه آموزش های خودآزمایی سینه و انجام معاینات دوره ای سینه برای مراجعین، کمک بزرگی در جهت کاهش میزان سرطان سینه می نمایند و همواره آماده پاسخگویی به سوالات مراجعین در این زمینه می باشند.

• گروه خبری : آموزش مامایی و سلامت باروری,فرهنگ سواد و سلامت